bilgi@balikesirborsa.org.tr | 0 266 239 87 00

DÜNYA ZEYTİN KOLEKSİYONU’NUN AÇILIŞI VE YENİ ZEYTİN ÇEŞİTLERİNİN TANITIMI YAPILDI

MEDIA / NEWS


Share

BAKAN PAKDEMİRLİ:

“2019 Yılında Dane Zeytini İlk Kez Destek Kapsamına Aldık”

“Dünya Zeytin Koleksiyonu Dünyada İspanya ve Fas’dan Sonra 3.”

“Son 10 Yılda 8 Yeni Zeytin Çeşidi Geliştirildi”

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Dünya Zeytin Koleksiyonu’nun Açılışı ve TAGEM tarafından gerçekleştirilen Yeni Zeytin Çeşitlerinin Tanıtımı Programına katıldı.

Programda yaptığı konuşmada Dünya Zeytin Koleksiyonu’nun 3.’sünü ülkemizde açmanın gururunu yaşadıklarının altını çizen Bakan Pakdemirli “Zeytin öyle sıradan bir ürün değil. Anavatanı bu topraklar olan, ilk kez Anadolu’da kültüre yani üretime alınan, tarihimize, geleneğimize giren, ekonomimize değer katan çok kıymetli bir üründür. Ayrıca Zeytin, Akdeniz uygarlıklarında, barışın ve zenginliğin bir sembolü olan, sağlıklı beslenmenin olmazsa olmaz bir unsurudur” diye konuştu.

2019 YILINDA DANE ZEYTİNİ İLK KEZ DESTEK KAPSAMINA ALDIK

Ülkemizde; özellikle 2005 yılından itibaren zeytin üretimini arttırmak amacıyla ciddi adımlar atıldığını vurgulayan Pakdemirli şöyle devam etti:

“Ülkemiz zeytin üretim alanları bakımından 879 bin hektar ile dünyada 6.sırada. Verdiğimiz destekler ve tarım dışı alanların zeytin tarımına açılması ile zeytin ağaç varlığında ciddi artışlar da ortaya çıktı. Yaklaşık 20 yıl önce 99 milyon adet olan zeytin ağacı sayısı bugün nerdeyse iki kata artışla 182 milyona ulaştı. Türkiye coğrafi konumu, arazi yapısı, ekolojik yatkınlığı ve bitkinin anavatanı olması nedeniyle dünyanın en önemli zeytin ve zeytinyağı üreticisi ülkelerden birisi. Sofralık zeytin üretiminde 422 Bin ton ile Dünyada 3. sırada, zeytinyağı üretiminde ise 225 Bin ton ile Dünyada 5. sıradayız. Zeytinyağına verdiğimiz prim desteğinin yanında, 2019 yılında dane zeytini de ilk kez destek kapsamına alarak, bu miktarı daha da yukarıya taşımayı hedefliyoruz. Tüketimimiz ise 1,3 kilogram seviyelerinden 2 kilograma yükseldi.”

DÜNYA ZEYTİN KOLEKSİYONU DÜNYADA İSPANYA VE FAS’DAN SONRA 3.

Ülkemizin, dünyanın biyoçeşitliliği en zengin ülkelerinden biri olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli “Bakanlık olarak biyoçeşitliliğimizi sahip çıkıyor, tohum ve arazi gen bankalarımızda koruyoruz. Genetik kaynaklarımızı kullanarak geleceğin tarımını, hem ülkemiz, hem de dünya için şekillendiriyoruz. Toplamda 34 gen bankamızda 320 bin civarında materyal, yani bu sayede bitki, hayvan, soğanlı bitkiler ve tohum muhafaza ediyoruz. Böylece, bir yandan biyolojik servetimizi gelecek nesillere sağlam şekilde teslim ederken, diğer taraftan Ar-ge ve yeni çeşit geliştirme çalışmalarında bu türleri etkin olarak kullanıyoruz. Zeytinde de; ulusal zeytin koleksiyonumuzda 94’ü tescilli çeşit olmak üzere 132 örnek muhafaza edilmekte. Bugün açılışını yaptığımız dünyada İspanya ve Fas’dan sonra 3. olan ” Dünya Zeytin Koleksiyonu”nda, dünyada yetiştirilen yaklaşık 1200 tescilli zeytin çeşidinin hepsinin sergilenmesi hedefledik” dedi.

Bugüne kadar bu bitkileri ülkemize getirmek amacıyla 30.000 km yol kat ettiklerini söyleyen Pakdemirli “Şimdiye kadar 274 çeşit dikildi, İnşallah 2021 yılı sonunda bu sayı 350’ye çıkacak. Böylelikle, hem kendimize ait genetik kaynaklarımızı hem de dünyadaki genetik kaynaklarımızı koruyacak, ar-ge çalışmalarımızda kullanarak da yeni verimli ve kaliteli çeşitler geliştireceğiz” dedi.

SON 10 YILDA 8 YENİ ZEYTİN ÇEŞİDİ GELİŞTİRİLDİ

Üretimde verimin ve kalitenin artmasında en önemli unsurlardan birinin Ar-Ge faaliyetleri olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli “Verimli ve kaliteli çeşit kullanma, doğru sulama, doğru gübreleme, doğru budama gibi birçok konuda bu faaliyetleri yürütüyoruz. Zeytin konusunda Ar-ge faaliyetleri yürüten 2 enstitümüz var. Birincisi 1937 yılında kurulan Zeytincilik Araştırma Enstitüsüdür. Kurulduğu günden günümüze kadar yeni çeşit geliştirme, verim ve kaliteyi arttırıcı tekniklerin üretime kazandırılması ile zeytinyağı kalitesinin arttırılması konusunda önemli çalışmalar yaptı. Çok sayıda nitelikli araştırmacı kadrosuna sahip bu Enstitü, ülkemizde zeytin yetiştiriciliği yapan tüm bölgelere hizmet götürmekte. Bugüne kadar yüzlerce araştırma projesi sonuçlandırılmış ve üreticimizle buluşturulmuştur. Ayrıca, eğitim konusunda da önemli hizmetler sunmaktadır. Yeni çalışmalarla birlikte Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Uluslararası seviyede daha prestijli bir konuma ulaşacaktır.

Zeytincilikle ilgili diğer enstitümüz; 2011 yılında açılan Hatay Zeytincilik Araştırma Enstitüsü. Henüz çok genç olmasına rağmen, bugüne kadar bölgesinde önemli hizmetler verdi. Bu enstitülerimiz tarafından yapılan ıslah çalışmaları sonucunda son 10 yılda; Gemlik 21, Gemlik 27, Hayat, Hanım parmağı, Memecik Klon 9, Arsel, Sultani ve Beylik olmak üzere 8 yeni zeytin çeşidi geliştirildi ve üreticilerimizin hizmetine sunuldu” ifadelerini kullandı.

Other News


Proje Uygulama ve Değerlendirme Toplantısı Düzenledi

İl Müdürümüz Erkan Alkan başkanlığında Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Serkan Akça’nın katılımıyla proje değerlendirme toplantısı düzenlendi.

BAKAN PAKDEMİRLİ: "SON 18 YILDA, HAYVANCILIĞA REEL RAKAMLARLA 73 MİLYAR LİRA DESTEK VERDİK"

SÜTAŞ Doğu ve Güney Doğu Anadolu Sütçülük Projesi Bingöl Entegre Teknik Hayvancılık ve İmalat Sanayi Yatırımının Sosyo-Ekonomik Etkileri Analizi Lansmanı yapıldı.

Lisanslı depo kapasitesi 7 milyon tonu geçti

Lisanslı Depoculuk Değerlendirme Toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla sanal ortamda gerçekleştirildi.​

TOBB, TESK, TÜSİAD ve MÜSİAD'dan ortak açıklama

TOBB, TESK, TÜSİAD ve MÜSİAD tarafından yapılan ortak açıklamada, Türkiye’nin önceliğinin fiyat istikrarı olduğu vurgulandı. ​

TOBB Dijitalleşme Sanal Fuarı açıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Dijitalleşme Sanal Fuarı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın açılış konuşmalarıyla başladı.​

Announcements


SIĞIR CİNSİ HAYVANLARIN TANIMLANMASI, TESCİLİ VE İZLENMESİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

Sayın Üyemiz, Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili Ve İzlenmesi Yönetmeliğinde 

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN SÜRESİ UZATILDI

Kısa çalışma ödeneği başvuru süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı...

BALIKESİR TİCARET BORSASI 04.12.2020 GÜNLÜK BÜLTENİ

04.12.2020 ARALIK 2020 tarihine ait günlük bültenimiz yazımız ekinde bilgilerinize arz olunur.

NEWS
ANNOUNCEMENTS
TENDERS
EVENT CALENDAR
PROJECTS
ACTİVİTY REPORTS
REGISTRATION PROCEDURES
PUBLICATIONS
WE IN THE PRESS
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Which platform would you like to hear about the developments of our stock exchange